26 augustus 2017

Raadslid Erik Wassink op zomerstage

Aangemoedigd door mijn dochter, die als begeleider werkzaam is bij Gemiva -SVG Groep, heb ik een zomerstage gevolgd in Wilgenhoven in Stolwijk. Het is goed om als raadslid te ervaren wat het werken in de zorg betekent. Maar ook om te zien hoe mensen met een verstandelijke beperking (ze noemen zichzelf liever “Luitjes”) een mooie en zinvolle dagbesteding hebben.

Elke dag worden de cliënten van het Kerspelpad opgehaald bij hun woning en lopen ze naar Wilgenhoven om daar allerlei werkzaamheden te doen voor en activiteiten te doen met de bewoners van Wilgenhoven. Sommigen gaan zelfstandig.
De cliënten helpen dus oude(re) mensen die eveneens leven met een beperking, veelal als gevolg van dementie. Met verwondering en bewondering werd ik deelgenoot van deze bijzondere vorm van dagbesteding.
Meestal gaan de cliënten “gewoon” aan de slag. Elke cliënt weet wat hij of zij kan en mag doen. Maar deze keer werd er eerst met elkaar koffie gedronken. Dat had een verdrietige reden omdat er een bewoner was overleden. Bijzonder om te horen hoe er met veel respect over deze bewoner en de familie werd gesproken.
Enkele cliënten verschonen de bedden van bewoners, anderen helpen met de voorbereiding voor het eten. Met regelmaat worden de ramen gezeemd. Er moeten ook boodschappen worden gedaan voor de bewoners, wel 3 karren! Na de koffiepauze is er een activiteit met enkele bewoners: zingen. Cliënten en bewoners genieten er zichtbaar én hoorbaar van. Een andere keer gaan bewoners “uit eten”. Dan krijgen ze een door de cliënten zelf verzorgde maaltijd. Ook wandelen is een welkome invulling van de dag.
Wat geweldig en soms bijna ontroerend om te merken dat tussen bewoners en cliënten een bijzondere band is waarbij écht contact wordt gemaakt. Beiden voelen zich daarbij goed en geeft het leven zin.

Bijzonder is dat deze vorm van zorg/dagbesteding door Gemiva -SVG Groep mogelijk is door samen te werken met verzorgenden van Wilgenhoven en met de schoonmaakmedewerkers van Vierstroom. Die samenwerking is gebaseerd op onderling vertrouwen en begrip en daarom naar mijn overtuiging zeer succesvol.

Vol indrukken neem ik afscheid. Enkele vragen blijven door mijn hoofd gaan. Hoe kan het zo succesvol zijn in Stolwijk? En waarom is deze vorm van dagbesteding alleen in Wilgenhoven aanwezig en zijn er op dit moment geen mogelijkheden in bijvoorbeeld Bergambacht of Schoonhoven? De eerste vraag laat zich eenvoudig beantwoorden door de twee professionele en gepassioneerde begeleiders van Gemiva: “als je met elkaar denkt in kansen en mogelijkheden, wordt het vanzelf een succes”! Voor een antwoord op de tweede vraag neem ik mij voor om de wethouder aan te spreken. Deze vorm van dagbesteding doór mensen met een beperking vóór mensen met een beperking moet ook elders in de Krimpenerwaard worden gerealiseerd.
Francis van de Slot, Sylvia Ferdinandusse en cliënten: ”Bedankt voor de inspirerende en gezellige stage”.