26 november 2021

Gratis bomen!

Duizend extra bomen in onze kernen, klein beetje dankzij SGP

Dankzij de inzet van vooral enkele enthousiaste inwoners en ook een beetje dankzij de SGP komen er véél meer bomen voor véél minder geld in onze kernen.

Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee!

Diep gekoesterde wens van de gemeenteraad: meer bomen in de kernen om die groen te houden. En de lucht een stukje frisser te maken. Het College van B&W kwam daarom enkele maanden geleden met het voorstel om 1.750 bomen te planten voor het formidabele bedrag van 1,5 miljoen euro. Een deel van de gemeenteraad begreep niet goed waarom dit zo enorm veel geld moet kosten. Antwoord van het College: er moet eerst onderzoek verricht worden o.a. naar de grondstructuur.

Als SGP-fractie hadden we daar vanaf het begin onze bedenkingen bij. Want, wat is er simpeler dan een boom planten? Dat zal toch gemiddeld geen 857,- per boom kosten?

Op initiatief van de SGP, gesteund door Lok1, CU, PVDA en CDA, werd een Amendement aangenomen met 15 stemmen voor en 14 tegen (!) waarin afgesproken wordt dat in eerste instantie “maar” 5 ton beschikbaar wordt gesteld voor de eerste groep bomen. Om daarna verder te kijken of er meer geld nodig is.

Grote promotor en vrijwilliger Yvonne Metaal heeft veel kennis van alles wat groen is en zij ziet kansen waar een ander onmogelijkheden ziet. De afgelopen week zijn jonge boompjes in het Loetbos bij Krimpen geoogst door een groep vrijwilligers. Deze boompjes zouden anders afgemaaid worden. Inwoners van Krimpenerwaard konden afgelopen en aanstaande zaterdag gratis ophalen. Hier is massaal gebruik van gemaakt. Inmiddels zeker 1.000 boompjes, in alle soorten en maten. Inwoners gaan zich over deze aanwinsten ontfermen.

En dat alles zonder dat het de gemeente 1 euro gekost heeft!

Vrijwilligers bedankt!