10 maart 2017

Gemeenten willen betalen voor behoud veerpont Gouderak Moordrecht

Het college van B&W in Zuidplas heeft een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd om de veerpont tussen Gouderak en Moordrecht te behouden. Als de raad akkoord gaat blijft het veer de komende vijf jaar in de vaart. De tarieven zullen iets omhoog gaan.

In goed overleg met de gemeente Krimpenerwaard en de exploitant is gezocht naar mogelijkheden om de veerdienst te laten voortbestaan. Dat meldt de gemeente Zuidplas vrijdag 10 maart in een persbericht.

De oplossing die is gevonden bevat een jaarlijkse bijdragen van de beide gemeenten, een aangepaste winterdienstregeling en een kleine verhoging van de de prijzen. Zuidplas gaat een kleine 50.000 euro aan het veer meebetalen. Dit is 40 procent van de overheidsbijdrage die nodig is. De gemeente Krimpenerwaard betaalt 60 procent.

Maatschappelijke dynamiek geborgd

Het college wil onderstrepen dat met name de maatschappelijke uitwisseling tussen beide gemeenten niet onder druk mag komen te staan en dat daarom de veerdienst gered moet worden. Zo zijn er scholieren, kerkgangers en leden van de sportverenigingen over en weer die gedupeerd zouden raken bij het wegvallen van de veer. Ook de winkeliers in Moordrecht zouden een terugval in de inkomsten hebben als het winkelend publiek uit Gouderak minder wordt. Wethouder Hordijk: “Dat moet toch ook niet de bedoeling zijn. En ik wil benadrukken dat ik voor de inwoners van Moordrecht de mobiliteit in en rond het dorp optimaal wil houden!”

Kosten

Het jaarlijkse exploitatietekort van het veer Gouderak – Moordrecht bedraagt, na aanpassing van de huidige dienstregeling, in totaal € 118.500. De gemeente Krimpenerwaard is bereid om 60 % van de kosten op zich te nemen. Daarmee resteert per 2017 een jaarlijkse bijdrage van gemeente Zuidplas aan de exploitatie van € 47.200. Samen met Krimpenerwaard zal de exploitatie uiteraard jaarlijks worden gemonitord.

De overeenkomst is definitief wanneer beide gemeenteraden akkoord gaan. Dat moet de komende weken gebeuren.

BRON: omroepzuidplas.nl