2 januari 2015

Begroting

Voorzitter! De eerste begroting van onze gemeente is een bijzondere: de optelsom van vijf voormalige begrotingen, bijgewerkt met de door de voormalige raden vastgestelde besluiten tot begin oktober 2014. Formeel ingediend door een college dat pas officieel enkele minuten in functie is. Tel daarbij op dat de voormalige gemeenten ook na 2 oktober vorig jaar nog de nodige besluiten hebben genomen die van invloed zijn op de begroting, dat er een coalitieakkoord is gesloten waarvan de uitwerking nog in de meerjarenbegroting moet worden verwerkt en het is duidelijk dat het precieze financiële perspectief voor onze gemeente nog niet heel duidelijk is.

De vaststelling van deze begroting si voor de SGP dan ook op dit moment een technische handeling: het college moet in staat zijn om de noodzakelijke uitgaven te doen. Daarvoor biedt deze begroting dan ook de mogelijkheid. Wij willen het college de ruimte geven om te komen met een aangepaste begroting, waarin de wijzigingen waaraan is zo-even refereerde, verwerkt zijn. Daarbij is wat mijn fractie betreft een nieuw onderzoek door een externe partij niet nodig. Het college heeft de integrale verantwoordelijkheid om tot een robuuste begroting te komen en daarbij ook alle risico’s  die er zijn reëel te benoemen. De motie van het CDA waarin een extern onderzoek naar de startpositie wordt gevraagd zal mijn fractie dan ook niet steunen. Wij vertrouwen op de expertise van het college om met de juiste inzichten te komen.

Hoewel er nog geen sprake is van een compleet meerjarenbeeld, is voor mijn fractie wel zoveel duidelijk dat de financiële situatie van de gemeente nog niet de door ons gewenste is. Er is nog veel werk te verzetten om tot een duurzame en uitgebalanceerde begroting te komen. Daarbij hoort ook een goed inzicht in de lastendruk voor onze inwoners. De OZB-tarieven moeten we per heden harmoniseren. Daarvoor ligt een voorstel ter besluitvorming voor. De effecten van allerlei ondere maatregelen dienen helder in kaart te worden gebracht. Mijn fractie wil dan ook een integraal voorstel van het college over de manier waarop de heffing van andere rechten gaat plaatsvinden en hoe dat voor de verschillende huishoudens uitpakt. Het voorstel van het CDA om daar nu al voor de rioolrechten een uitzondering op te maken, komt voor mijn fractie te snel en zullen wij dan ook niet steunen.

Rest mijn fractie het college veel wijsheid en Gods zegen toe te wensen bij het aanpassen van de begroting en het uitvoeren van de voornemens die hierin zijn opgenomen, evenals in het coalitieakkoord.